Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Alanı

Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI

Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI

1. YAPI TESİSAT SİSTEMLERİ

Tanımı: Isıtma ve doğalgaz iç tesisatçısının sahip olması gereken, yapılara ısıtma ve doğal gaz iç tesisatı döşeme ve bakim ve onarımını yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanında ısıtma ve doğalgaz iç tesisatçısı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Isıtma ve sıhhi tesisatçısının sahip olduğu, yapılara ısıtma ve sıhhi tesisat döşenme ve bakim onarım yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme alanında ısıtma ve sıhhi tesisat mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

2. SOĞUTMA SİSTEMLERI

Tanımı: Soğutma sistemleri elemanının sahip olması gereken, sistemleri kurma, bakim ve onarımını yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanında soğutma sistemleri elemanı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

3. İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ

Tanımı: Merkezi iklimlendirme ve havalandırma sistemleri elemanının sahip olması gereken, sistemi kurma, bakim ve onarımını yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı: Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanında, merkezi iklimlendirme ve havalandırma sistemleri elemanı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

İSTİHDAM ALANLARI

Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

1. Doğalgaz taahhüt firmalarında,
2. Yakıcı cihazların servislerinde,
3. Fabrikaların kazan dairelerinde,
4. Sıhhi tesisat taahhüt firmalarında,
5. Isıtma tesisatı taahhüt firmalarında,
6. Yetkili iklimlendirme servislerinde,
7. Soğutma servislerinde,
8. Soğutma tesisatı taahhüt firmalarında,
9. İklimlendirme firmaları imalathanelerinde,
10. Eğitim aldığı dal ile alakalı yerlerde çalışabilirler.

ÖLÇME VE DEGERLENDIRME

Millî Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği'ne göre çeşitli ölçme araçları kullanılarak öğrencilerin değerlendirilmesi esastır. Buna göre;
1. Dersin altındaki modüllerin islenişi sırasında kazandığı (bilgi, beceri ve tavırlar) yeterlikler,
2. Okulda, isletmede ve kendi kendilerine yaptıkları tüm öğrenim faaliyetleri değerlendirilerek öğrencilerin dersteki başarısı belirlenir.

BELGELENDIRME

1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda Kalfalık ve Ustalık Belgesi verilir.
2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.
3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile ayni yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.
4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

EĞİTİM SÜRESİ

1. Alan programının toplam eğitim süresi 4 yıldır. Öğrenciler 11. sınıftan sonra Kalfalık sınavına girerek Kalfalık Belgesini almaktadırlar. 12. Sınıftan sonra da Ustalık sınavına girerek Ustalık belgesini almaya hak kazanacaklardır. Ayrıca
2. Eğitim süresinin okul, isletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanı haftalık ders çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.

ÖGRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

Modüler öğretime yönelik ağırlıklı olarak bireysel öğrenmeyi destekleyici yöntem ve teknikler uygulanır.
1. Öğretmenler öğrencilere rehberlik eder.
2. Öğrenciler kendi kendine öğrenmeye teşvik edilir.
3. Öğrencilerin aktif olması sağlanır.
4. Öğrenciler araştırmaya yönlendirilir.
5. Öğrenciler kendi kendilerini değerlendirebilir.
6. Öğrencilere yeterlik kazandırmaya yönelik yöntem ve teknikler uygulanır.

İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK KURUM VE KURULUŞLAR

Öğrenciler, programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında çevredeki üniversiteler, sivil toplum örgütleri, doğal gaz firmaları ve meslek elemanları ile is birliği yapılarak yönlendirilir.

ÖGRENCİ KAZANIMLARI

Programın sonunda seçtiği dala/mesleğe yönelik olarak öğrenci;
1. Alandaki ortak temel, bilgi ve becerileri kazanabilecektir.
2. Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme alanının temel yeterliklerine sahip olabilecektir.
3. Dalın gerektirdiği isleri yapabilecektir.
4. Dalın gerektirdiği özel mesleki yeterlikleri kazanabilecektir.

Yayın: 05.03.2019 - Güncelleme: 03.11.2022 17:08 - Görüntülenme: 504