T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KİLİS / MERKEZ - H.Mehmet ve Nazmiye Karabaşoğlu Mesleki Eğitim Merkezi

Denklik (Sigortalı çalışmışlıklar ve Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kurs belgeleri ile Kalfalık/Ustalık sınavlarına girme)

Sigortalı çalışmışlıklar ve Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kurs belgeleri ile Kalfalık/Ustalık sınavlarına girme "Önceki Öğrenmelerin Tanınması, Denklik Ve Ölçme Değerlendirme İşlemleri İle İlgili Usul Ve Esaslara İlişkin Yönerge"si kapsamında yapılmaktadır.

 

       Önceki öğrenmelerin tanınması kapsamında kalfalık/ustalık sınavlarına başvuru yapabilmek için en az 22 yaşını bitirmiş, ilköğretim okulu mezunu veya ortaokul/imam hatip ortaokulu öğrenimini tamamlamış olmak gerekir. 1996-1997 eğitim öğretim yılı ve daha önceki yıllarda ilkokulu bitirmiş olanların ise değerlendirme işlemleri ilkokul diploması ile yapılır.

 

       Önceki öğrenmelerin tanınması ve denklik başvurusunun mesleki eğitim merkezi programı uygulayan okul/kurum müdürlüklerine sınav döneminin başlangıcından 2(iki) ay öncesine kadar yapılması gerekir. Süresi içerisinde yapılmayan başvurular, bir sonraki sınav dönemi için kabul edilir. (Teorik sınavlar E-Sınav şekinde yapılacak olup sınav takvimi için duyurular bölümüne bakabilirsiniz)

 

Denklik yoluyla başvuranların sınavları Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos, Ekim ve Aralık aylarında yapılmaktadır.

(Not: Sınavların yapılması kurum öğretmen durmuna göre planlanacaktır.)

 

DENKLİKTEN SINAV BAŞVURUSU YAPAN ADAYLARIN TAMAMLAYACAĞI BELGELER 

    1. Öğrenim belgesi aslı veya onaylı örneği ile bir adet fotokopisi

    2. Nüfus cüzdanı/Kimlik kartı aslı ve fotokopisi

    3. Bir adet biometrik fotoğraf (Son altı ay içinde çekilmiş olmalıdır)

    4. Başvuruya esas kanıt dökümanlar (Sigorta/Hizmet dökümü, MEB onaylı kurs belgeleri vb...)

 

BAŞVURUYA ESAS KANIT DÖKÜMANLAR:

(Sınav başvurusu yapacaklar kendileri ile alakalı aşağıda belirtilen dökümanları temin edeceklerdir)

 

 Kalfalık/Ustalık sınavları için "DENKLİK" kapsamında;

1.      Sigortalı çalışmışlıklar veya Bağ-Kur hizmet belgesi ile başvurularda:

       Mesleği ile ilgili bir işte çalıştığını Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak işyeri unvan listeli prim dökümü veya Bağ-Kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi ile

... ... ...

a)    5 yıldan az sigorta primi olanlar yalnız Kalfalık sınavına girebileceklerdir.

b)   5 yıldan fazla sigorta primi olanlar ise önce Kalfalık sınavına gireceklerdir. Kalfalık belgesini alanlar Ustalık sınavlarına girme hakkına sahip olacaklardır.

 

2.    Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kurs belgeleri ile başvurularda:

a)   Belge alınmak istenen meslek alanı/dalında olmak üzere MEB onaylı kurs belgesi sahibi olanlar kurs saati süresine bakılmaksızın Kalfalık Sınavına girebileceklerdir.

b)  Kurs/Kurslar süresi toplamı 756 saatten az olan belge/belgeler ile başvuru yapanlar kalfalık sınavına girebileceklerdir.

c)   Kurs/Kurslar süresi toplamı en az 468 saat olan belge/belgeler ile başvuru yapanlar 3. seviye yaygın eğitim kurs bitirme belgesi olarak değerlendirilecektir.

d)   Kurs/Kurslar süresi toplamı en az 756 saat olan belge/belgeler ile başvuru yapanlar 4. seviye yaygın eğitim kurs bitirme belgesi olarak değerlendirilecek ve ustalık sınavına girerebilecklerdir.

e)   Kurs süreleri toplanırken, başvuru yapılan meslek dalı ile ilgili yaygın eğitim kurs bitirme belgeleri değerlendirilecek, ancak mükerrer(aynı kurs) belgeler toplama dahil edilmeyecektir.

 

3.    Fiilî askerlik veya mahkûmiyet süresi içinde yapılan hizmetlerin çalışma süresinden sayılabilmesi için yazılı olarak belgelendirilmesi gerekir.


Not: Ayrıntılı bilgi almak için okulumuzu ziyaret ediniz.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.01.2013 - Güncelleme: 03.11.2022 16:03 - Görüntülenme: 3219
  Beğen | 2  kişi beğendi